Dobrý král Václav

28. 9. 2018 23:15

Odpusťte, že začnu vánočně. Koneckonců zbývá nám do Vánoc ještě bezmála čtvrt roku, osmaosmdesát dní. Ale s dneškem trochu souvisejí.


Může za to jedna anglická koleda, která překvapivě zpívá o „Dobrém králi Václavovi“, tedy našem světci a dnešním oslavenci.

Ve stručnosti: popisuje příběh sv. Václava, který na Sv. Štěpána vidí z okna jakéhosi chuďase, kterak sbírá dříví na otop. Světec se rozhodne tohoto ubožáka obdarovat a spolu se svým služebníkem se za chudákem vydá s nákladem jídla a pití i palivového dříví. Služebník cestou ztrácí síly ve sněhu a mraze, až mu Václav poradí, aby kladl nohy do jeho stop – alespoň se nebude bořit do závějí. A páže skutečně kráčelo ve stopách svého knížete – a nejenže se nebořilo do sněhu, ale dokonce ve světcových stopách namísto mrazu cítilo posilující teplo.

„A tak vězte, křesťané, že ten, kdo umí obdarovat chudého, sám dojde obdarování,“ končí tato půvabná píseň. A dost možná nám představuje sv. Václava jako následováníhodný vzor právě pro naši dobu. Václav zde vystupuje jako panovník, který se stará o své poddané, i o ty nejposlednější z posledních a nejpotřebnější z potřebných. Není mu lhostejné lidské utrpení a lidská bída a sám jde příkladem.

Různí panovníci nám od doby sv. Václava vládli a vládnou, ať již z Boží milosti či z Božího dopuštění. Někteří z nich byli takoví, že bychom bez zahanbení kráčeli v jejich stopách podobně jako za svatým Václavem, někteří byli či jsou – nu, řekněme jiného ražení. Za některé se možná i stydíme. Někteří místo s láskou vládnou strachem či usilují získat moc tím, že strach nahánějí a poštvávají lidi proti sobě, ba i proti těm nejpotřebnějším prosebníkům.

Blíží se komunální a senátní volby. V nich se opět budeme moci zapojit do procesu rozhodování o tom, kdo bude z pozice moci ovlivňovat naše životy. Možná to nebude jednoduché rozhodování; mně osobně v něm pomáhá právě příklad, a jak věřím, i přímluva svatého Václava. Nikomu nic nevnucuji, nikomu nenařizuji, jak se má rozhodnout. Já budu volit takto:

Sv. Václav je patronem nikoli národním, nýbrž zemským. Obraceli se k němu obyvatelé našich zemí, ať už mluvili slovanským či germánským jazykem. Proto budu volit politický subjekt, který v mém rodném městě inicioval procesy smíření mezi potomky obyvatel obou zemských jazyků.

Svatý Václav nikým nepohrdal a nikdy proti nikomu druhé nepoštvával. Proto budu volit politický subjekt, který se jednoznačně postavil k uprchlické problematice, a to i v době, kdy se za tento postoj rozhodně nezískávaly politické body, a který nabízel konkrétní pomoc, byť riskoval odmítání, opovržení a nenávist.

A především: svatý Václav účinnou pomoc potřebným skutečně uváděl do reality. Proto budu volit politický subjekt, který v mém rodném městě podnikl konkrétní kroky v boji proti chudobě, bezdomovectví, rasismu, sociálnímu vyloučení – ba i proti byznysu s chudobou (či jak jinak nazvat hyenismus provozovatelů ubytoven). Budu volit politický subjekt, který prosadil úspěšný projekt Rapid Re-Housing.

Budu takto volit, protože mi na mém městě záleží.

Díky Tobě, svatý Václave!

Zobrazeno 3068×

Komentáře

suposlav

Trochu jiná verze v úvodu zmíněné písně :-)
https://www.youtube.com/watch?v=KKxEfQ5eLfM
Jinak kritéria pro volbu výborná!

Zdendanda

Protože mi na mém městě záleží, tak zrovna tento subjekt zcela jistě volit nebudu.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz