Jsem hrdý na svého faráře!

31. 12. 2016 17:00
Rubrika: Nezařaditelné

Se svým farářem si díky dobrému Bohu velmi dobře rozumím. Ovšem dnes mohu říci i to, že jsem na něj hrdý. Ptáte se proč?


Zcela jednoduše: kvůli vynikajícímu článku, který napsal do vánočně-novoročního čísla telčského Farního věstníku. Souhlasím s ním do posledního písmenka, a proto ho se svolením přepisuji:


Radostná vánoční novina a Berlínský atentát

Asi mi namítnete, že na nedávném Berlínském atentátu není nic radostného. Přesto si dovolím tvrdit opak a pokusím se také ukázat proč.

Ke komu se vlastně hrdě hlásí takzvaný islámský stát? K chudákovi, který se po odpykání trestu za zapálení uprchlického tábora v Itálii vydá do Německa, aby tam zastřelil řidiče kamionu a ukradeným vozem pak najel do zástupu lidí. Za několik dní je při běžné silniční kontrole zastaven a následně po přestřelce zastřelen na útěku jako zbabělý pes. Jestliže „Islámský stát“ spoléhá na takovéto „bojovníky“, kterým je naprosto cizí tak základní hodnota každého muslima, jakou je osobní čest a hrdost, pak už to s ním jde opravdu hodně z kopce.

A co dál? Kolik ještě bude zbytečně zmařeno lidských životů? To záleží především na nás. Pokud v sobě nenecháme vzklíčit semeno nenávisti, které se snažil zasít bezcitný útočník, nebude ani jediná z dvanácti berlínských obětí zbytečná. Neschopnost kohokoli podobnými útoky rozpoutat zlobu a nenávist je totiž tou nejúčinnější formou obrany. Jistě jsou velmi potřebné projevy našeho soucitu a praktická pomoc těm, jejichž rodiny tato událost bolestně zasáhla. Svůj nesporný význam mají i promyšlená bezpečnostní opatření. Neméně důležité však je nenechat útočníka dosáhnout cíle, který sledoval.

Bohužel i v naší zemi se najdou takoví, kteří se snaží jako hyeny politicky přiživit na této tragické události rozdmýcháváním zloby a nenávisti a tak se vlastně vědomě či nevědomě právě v této době, kdy si připomínáme narození našeho Spasitele, najdeme sílu překonat zlobu a nenávist a nepošpiníme tak památku dvanácti nevinných obětí atentátu.

otec Josef Maincl


Poznámka: Nebráním se diskusi. Kultivované nesouhlasné komentáře budou vítány. Hysterické výlevy a osobní urážky budou mazány.

VAROVÁNÍ: Tato stránka obsahuje arabské číslice!

 

 

 

Zobrazeno 1320×

Komentáře

dromedar

"po přestřelce zastřelen na útěku jako zbabělý pes."

Nikoli. Po přestřelce zastřelen při taktickém ústupu před nepřítelem majícím palebnou převahu - jako rozumný bojovník, který zbytečně neplýtvá svým životem.

Pokud chce někdo atentátníka dehonestovat, je mnohem vhodnější poukázat na to, jak bezectné je bez varování útočit na civilisty.

Gratia

nevím zda islámisté si potrpí na to aby "zbytečně neplýtvali životem" viz všechny sebevražedné atentáty

dromedar

Sebevražedný atentát není "zbytečné plýtvání životem", ale často vysoce efektivní bojová akce s předvídanými malými ztrátami na útočící straně.

Zkrátka: byl by hrubě nehospodárný ten, kdo by se nechal zbytečně zastřelit policejní hlídkou, když o týden později může s autem napěchovaným výbušninou zbourat celou policejní stanici.

Wojciech

:-) Dovolím si drobnou polemiku - ono "zbytečné plýtvání životem" dost možná sice neplatí pro Daeš, pro nějž je atentátníkův život skutečně jen postradatelnou jednotkou, nicméně se domnívám, že z pohledu Života jako takového jím bylo oním atentátníkem skutečně plýtváno. Živo má totiž být plně žit (ostatně tato etymologie je shodná pro většinu jazyků, nikoliv pouze češtinu), čehož sebevražedným konáním z podstaty věc nelze docílit.

dromedar

@Wojciech S tím já samozřejmě nemůžu než souhlasit. Výše jsem se jen snažil upozornit na to, že IS a podobná uskupení životy bojovníků nerozhazují jen tak, ale hospodaří s nimi jako se spotřebním zbožím. To je zavrženíhodné jak z hlediska křesťanské antropologie, tak z pohledu antropologie sekulárně-humanistické. Ale z pohledu surově ekonomického, nebo jak to nazvat, oběť jednoho pěšáka pro zničení nepřátelské věže smysl dává.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz