Cesta do hlubin a Pukliny osudu

8. 6. 2018 8:00
Rubrika: S liturgickými souvislostmi | Štítky: srdce

Nejspíše jste viděli klasický film Cesta do hlubin študákovy duše. Jistý středoškolský profesor v něm píše pojednání o študácích, jejich zvláštnostech, jejich životech – o jejich duši. A na konci filmu za ním přichází dojatý kolega s prosbou: „Napište tam, prosím, že študák má také srdce.“

zdroj: www.csfd.cz

Dnešní slavnost chce něco takového zdůraznit: náš Bůh má také srdce. Bůh se stal natolik lidským, že má lidské srdce – a tímto srdcem miluje, jak církev věří a vyznává (GS 22), a to ne jen tak láskou ledajakou, nýbrž láskou Boží, láskou až do krajnosti (KKC 478).

Někdy máme sklon pokládat Ježíšovo Srdce jen za jakýsi abstraktní pojem. Naopak! Ježíšovo Srdce je zcela konkrétní srdce zcela konkrétní osoby; a toto srdce je probodené. Toto srdce stále krvácí. Toto srdce stále tepe, toto srdce se stále chvěje – jako když chytíte do dlaní vrabečka nebo podobné ptáče; anebo jako když se při záchvěvu zemětřesení otřese pevná stěna, o kterou jste se opírali.

A jestliže je někde na světě otevřená brána do nebes, je to na jednom jediném místě: v Ježíšově otevřeném boku, v jeho probodeném Srdci, ze kterého tryská život. Je mnoho cest, které vedou do nebes – dost možná tolik cest, kolik lidí. Ale všechny se bez výjimky, vědomky či nevědomky setkávají u jediné brány: v probodeném Srdci toho, který je Cesta, pravda a život.

Ve slavné knižní i filmové trilogii Pán prstenů je třeba zničit Prsten moci – koncentrované zlo. To lze udělat jen na jednom místě: v Hoře osudu, mohutné činné sopce. Zde proudí žhavá láva v takzvaných Puklinách osudu – tam je nutné Prsten vhodit.

Takto to vypadá a takto to funguje v Tolkienově fiktivní Středozemi. Ovšem v našem světě, v tom, v němž žijeme, je také „Trhlina osudu“ – rána v Ježíšově boku. Tam, v této Trhlině osudu, plane mnohem větší žár než žhoucí láva: plane v ní vášeň Boží lásky, plamen Hospodinův (Pís 8,6). Tam je nutné vhodit nikoli Prsten moci: tam je třeba vrhnout sám sebe, tam se musím vrhnout celý. A tam v tom žáru najdu nikoli zkázu a zničení, ale život a nové stvoření.

Zobrazeno 1051×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz