Ježíš se modlí

28. 10. 2016 17:38

Z dnešního kázání Svatého otce Františka – na základě liturgických textů Ef 2,19–22 a Lk 6,12–19:


Nárožní kvádr, úhelný kámen je Ježíš. Bez Ježíše není církev. Ale je to Ježíš, který se modlí. Slyšeli jsme z evangelia, jak Ježíš odešel na horu a strávil tam celou noc v modlitbě k Bohu. A pak přišlo všechno následující: zástupy, volba učedníků, uzdravování, vymítání zlých duchů… Ano, Ježíš je úhelný kámen – ale je to Ježíš, který se modlí. Ježíš se modlí. Modlil se a stále pokračuje v modlitbách za církev. Úhelným kamenem církve je náš Pán před Otcem, náš Pán, který se za nás přimlouvá, který se za nás modlí. My se modlíme k němu, ale klíčové je, že on se modlí za nás.

Ježíš se vždycky modlil za „ty své“, ať to bylo při Poslední večeři nebo předtím, než udělal zázrak – jako před vzkříšením Lazara: modlil se k Otci. Ježíš se modlí na Olivové hoře, Ježíš na kříži končí svůj život modlitbou. A to je naše jistota, to je náš základ, to je náš úhelný kámen: Ježíš, který se modlí za nás! Ježíš, který se modlí za mě! A každý z nás může říci: jsem si jist, jsem si jista, že se Ježíš modlí za mne. Stojí před Otcem a vyslovuje moje jméno. Toto je úhelný kámen církve: Ježíš, který se modlí.

Vzpomeňme na tu událost před Ježíšovým umučením – když se Ježíš obrací na Petra se slovy: „Petře… satan si vyžádal, aby vás směl třídit jako pšenici, ale já jsem se za tebe modlil, aby tvoje víra nezeslábla.“ A to, co říká Petrovi, říká tobě, tobě, tobě i mně a všem: Já jsem se modlil za tebe, já se modlím za tebe, já se právě teď modlím za tebe; a když přichází na oltář, přichází, aby se za nás přimlouval, aby se za nás modlil. Tak jako na kříži.

A to nám dává velkou jistotu: patřím k této komunitě, která je pevná, protože Ježíš je jejím úhelným kamenem – Ježíš, který se modlí za mě, který se modlí za nás. Bylo by dobré, kdybychom se dnes zamysleli nad církví, nad tajemstvím církve. My všichni jsme jako stavba, ale základem je Ježíš – je to Ježíš, který se modlí za nás. Je to Ježíš, který se modlí za mne.

zdroj:
http://en.radiovaticana.va/news/2016/10/28/pope_jesus_who_prays_for_us_is_the_cornerstone_of_our_life/1268386
http://fr.radiovaticana.va/news/2016/10/28/pape_fran%C3%A7ois__j%C3%A9sus_est_constamment_en_pri%C3%A8re_pour_chacun_de_nous/1268410
http://it.radiovaticana.va/news/2016/10/28/papa_ges%C3%B9_che_prega_per_noi_%C3%A8_fondamento_della_nostra_vita/1268359

 

Zobrazeno 1061×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz