Láska osvobozuje! (Svatý otec František)

9. 1. 2015 15:40

Z dnešní promluvy Svatého otce Františka – reflexe biblických textů 1 Jan 4,11–18 a Mk 6,45–52:


Apoštolové viděli zázrak rozmnožení chlebů – a nepochopili ho. Ježíš proti nim kráčel po vodě – a vyděsili se, protože měli tvrdé srdce. Jak se to stane, že je srdce tvrdé, zatvrzelé?

Může to mít mnoho důvodů. Jsou to například bolestné zkušenosti. To se přihodilo emauzským učedníkům, kteří se báli, že by se znovu zklamali. To se stalo Tomášovi, který odmítal uvěřit v Ježíšovo zmrtvýchvstání.

Další způsob, jak zatvrdit srdce, je uzavřít se do sebe sama. Vytvořit si svůj vlastní svět, uzavřený v sobě, ve své komunitě, ve své farnosti – vždy a stále uzavřený. A tato uzavřenost se může obrátit dovnitř – k mnoha věcem, jako je pýcha, soběstačnost, přesvědčení, že jsem lepší než ostatní, marnost…

Takto z nás vznikají „zrcadloví“ lidé, uzavření sami do sebe, kteří neustále sledují jen sami sebe – takoví náboženští narcisté. Mají tvrdé srdce, protože jsou uzavření, nejsou otevření. A snaží se bránit zdmi a hradbami, které kolem sebe stavějí.

Někteří lidé se zabarikádují za zákonem a pevně se obklopují „literou“ toho, co stanovují přikázání. Tvrdost srdce je zde problémem nejistoty. Kdo však hledá pevný základ v diktátu zákona, je si jistý jako člověk ve vězeňské cele, za mřížemi. Je to jistota bez svobody. A to je pravý opak toho, co přinesl Ježíš: svobody.

Srdce, které se zatvrdí, není svobodné; a není svobodné, protože nemiluje. Tak končí první čtení z listu apoštola Jana. Dokonalá láska zahání strach; v lásce není strach, protože strach předpokládá trest, a kdo se bojí, není dokonalý v lásce. Není svobodný. Vždycky má strach, že se přihodí něco bolestného, něco smutného, co mi pokazí život nebo ohrozí věčnou spásu… Ale tyto představy jsou vlastní tomu, kdo nemiluje. Kdo nemiluje, není svobodný. A jeho srdce je zatvrzelé, protože se dosud nenaučil milovat.

Kdo nás tedy naučí milovat? Kdo nás osvobodí z této tvrdosti? Jedině Duch Svatý.

Můžeš mít za sebou tisíc katechezí, tisíc kurzů spirituality, tisíc kurzů jógy, zenu a všech těchto věcí. Ale nic z toho ti nikdy nedokáže dát svobodu syna. Jedině Duch Svatý pohne tvým srdcem k tomu, aby řeklo „Otče“. Jedině Duch Svatý může zahnat, prolomit tvrdost srdce a učinit je – měkkým? Ne, to slovo se mi nelíbí. Chápavým. Chápavým vůči Pánu. Chápavým vůči svobodě lásky.

zdroj: http://it.radiovaticana.va/news/2015/01/09/il_papa_chi_ama_dio_%C3%A8_libero,_solo_lo_spirito_apre_il_cuore/1117507

 

Zobrazeno 1173×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz