Svatý otec František při požehnání Urbi et orbi 25. prosince 2013

25. 12. 2013 18:00

Sláva na výsostech Bohu
a na zemi pokoj lidem, v nichž má zalíbení. (Lk 2,14)

Drazí bratři a sestry v Římě a na celém světě, přeji vám šťastné Vánoce!

Vycházím ze zpěvu andělů, kteří se zjevili betlémským pastýřům tu noc, kdy se Ježíš narodil. Je to zpěv, který spojuje nebesa se zemí, vzdává chválu a slávu nebesům a slibuje pokoj zemi a všem jejím obyvatelům.

Prosím každého, aby se k tomuto zpěvu připojil; je to zpěv pro každého muže a každou ženu, kteří drží noční hlídku, kteří doufají v lepší svět, kteří se starají o ostatní, když se pokorně snaží plnit své povinnosti.

Sláva Bohu!

Toto je náš prvořadý úkol, k němuž nás Vánoce zavazují: vzdávat slávu Bohu, protože je dobrý, protože je věrný, protože je milosrdný. Chci dnes vyjádřit svou naději, že každý dojde k poznání pravé tváře Boha, který je Otec, jenž nám dal Ježíše. Mou nadějí je, že každý pocítí Boží blízkost, bude žít v jeho přítomnosti, milovat ho a klanět se mu.

Ať každý z nás vzdá především slávu Bohu svým životem, životem stráveným v lásce k němu a k bratřím a sestrám.

Pokoj lidem!

Pravý pokoj – jak dobře víme – není rovnováhou nepřátelských sil. Není to půvabná fasáda, která zakrývá konflikty a rozkoly. Pokoj vyžaduje každodenní úsilí, ovšem vytvářet pokoj, to je umění, které začíná Božím darem, milostí, kterou nám dal v Ježíši Kristu.

Při pohledu na Dítě v jeslích, na Dítě pokoje se naše myšlenky obracejí k dětem, které jsou nejzranitelnějšími oběťmi válek, ale myslíme také na staré lidi, na týrané ženy, na nemocné… Válka zraňuje a ničí tolik životů!

Příliš mnoho životů bylo v současné době zničeno v konfliktu v Sýrii, živeném nenávistí a pomstou. Nepřestávejme prosit Pána, aby ušetřil milovaný syrský lid dalšího utrpení a aby uschopnil strany konfliktu ukončit veškeré násilí a zaručit přístup k humanitární pomoci. Už jsme poznali, jakou moc má modlitba! A jsem dnes také šťastný, že se vyznavači různých náboženských vyznání připojují k nám v našich modlitbách za mír v Sýrii. Neztrácejme nikdy odvahu k modlitbě! Odvahu říci: Pane, daruj svůj pokoj Sýrii a celému světu. A zvu také nevěřící k touze po pokoji, k té touze, která dává srdci růst; všichni se sjednoťme – v modlitbě či v touze. Ale v každém případě kvůli pokoji!

Daruj pokoj, drahé Dítě, Středoafrické republice, tak často opomíjené a přehlížené. Ty však, Pane, nezapomínáš na nikoho! A ty chceš také přinést pokoj této zemi, trýzněné ve spirále násilí a chudoby, kde tolik lidí postrádá domov, vodu, jídlo a základní potřeby k životu. Popřej soulad ve společnosti Jižního Súdánu, kde má současné napětí již příliš mnoho obětí a ohrožuje pokojné soužití v tomto mladém státě.

Kníže pokoje, odvrať srdce lidí na celém světě od násilí a inspiruj je k tomu, aby odložili zbraně a nastoupili cestu dialogu. Shlédni na Nigérii, zmítanou neustálými útoky, které nešetří nevinné a bezbranné. Požehnej zemi, kterou sis vyvolil jako místo, kdes přišel na svět, a daruj příznivý výsledek mírovým rozhovorům mezi Izraelci a Palestinci. Uzdrav rány milované irácké země, opět stižené častými akty násilí.

Pane života, ochraňuj všechny, kdo trpí pronásledování pro tvé jméno. Daruj naději a útěchu všem vyhnancům a uprchlíkům, zvláště v Africkém rohu a ve východních částech Demokratické republiky Kongo. Dej, ať migranti hledající důstojný život naleznou přijetí a pomoc. Ať už víckrát nedojde k takovým tragédiím, jakých jsme byli v tomto roce svědky, s tolika oběťmi na Lampeduse.

Betlémské Dítě, dotkni se srdcí všech, kdo se podílejí na obchodu s lidmi, ať poznají, jak těžký je jejich zločin proti lidskosti. Shlédni na všechny děti, které jsou unášeny, zraněny a zabíjeny v ozbrojených konfliktech, a na všechny ty, kdo je oloupili o jejich dětství a donutili je stát se vojáky.

Pane nebe a země, shlédni na naši planetu, neustále vykořisťovanou lidskou chamtivostí a kořistnictvím. Pomoz a ochraňuj všechny oběti přírodních katastrof, zvláště pak milovaný filipínský lid, těžce postižený nedávným tajfunem.

Drazí bratři a sestry, dnes se v tomto světě, v tomto lidství narodil Spasitel, to je Kristus Pán. Zastavme se na chvíli před betlémským Dítětem. Dovolme svým srdcím, aby se nechala dotknout, nebojme se toho. Nebojme se, že naše srdce budou pohnuta. Potřebujeme to! Dovolme sami sobě, aby nás Boží něžnost zahřála; potřebujeme jeho péči. Boží laskavost nám neublíží. Dá nám pokoj a sílu. Potřebujeme jeho laskavost. Bůh je plný lásky: jemu buď chvála a sláva navěky! Bůh je pokoj: prosme ho, aby nám pomohl být tvůrci pokoje každý den – v našem životě, v našich rodinách, v našich městech a národech, v celém světě. Dovolme sami sobě, aby námi pohnula Boží dobrota.

zdroj:http://en.radiovaticana.va/news/2013/12/25/pope_francis:_urbi_et_orbi_message/en1-758615

 

Zobrazeno 1416×

Komentáře

makec

J'adore Francesco.....

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz