Svatý otec František při mši 7. září 2013

7. 9. 2013 23:07

»Ježíš je střed, Ježíš je Pán. A tato slova nechápeme vždy správně; nebývá snadné je pochopit. Ježíš není takový či onaký pán, nýbrž Pán s velkým P, jediný Pán. On je střed, který nám dává nový život a pevný základ. Farizeové, o kterých mluví dnešní evangelium, našli střed své zbožnosti v mnoha přikázáních. A také dnes platí: není-li Ježíš středem, budou v centru jiné věci.«


Příliš často se setkáváme s křesťany bez Krista, bez Ježíše. Například s těmi, kdo onemocněli farizejskou nemocí a stali se křesťany, kteří svou víru, svou zbožnost omezili na mnoho, až příliš mnoho příkazů… „Ach, musím udělat tohleto, musím udělat támhleto, musím udělat…“ – křesťany stanovisek.
„Ale proč to děláš?“
„Ne, to se musí dělat!“
„Ale proč?“
„Ech, nevím, ale musí se.“
Ale kde je Ježíš? Příkaz má platnost, pochází-li od Ježíše: tohle dělám proto, že Pán chce, abych to dělal. Pokud však jsem křesťanem bez Krista, dělám to a ono a nevím, proč to musím dělat.

Jsou také jiní křesťané bez Krista: ti, kteří hledají jen pobožnosti, Ježíš tu však není. Jestliže tě tvoje pobožnosti vedou k Ježíši, je to dobře. Ale zůstaneš-li jen u nich, něco tu nefunguje. A další skupina křesťanů bez Krista jsou ti, kdo hledají věci poněkud raritní, poněkud zvláštní, kteří se uchylují k soukromým zjevením, kdežto Zjevení se uzavřelo s Novým zákonem. Nevyhledávej teatrálnost různých zjevení, nesháněj se po novinkách – chop se evangelia!

„Ale otče, jaký je recept na to, být křesťanem s Kristem, nestát se křesťanem bez Krista? A co je znamením toho, že je člověk křesťanem s Kristem?“
Recept je jednoduchý: jen to je platné, co tě vede k Ježíši, a jen to je platné, co přichází od Ježíše. Ježíš je střed, on je Pán, jak sám často říká. Vede tě to či ono k Ježíši? Pokračuj v tom. Pochází tento příkaz, toto stanovisko od Ježíše? Pokračuj v tom. Ale jestli tě to nevede k Ježíši a nepochází-li to od Ježíše, ale kdovíodkud – to je poněkud nebezpečné.

A jaké je znamení toho, že jsem křesťanem s Ježíšem? Znamení je prosté: je to postoj slepce od narození, který padl před Ježíšem a klaněl se mu. Nejsi-li schopen klanět se Ježíši, něco ti schází. To je recept, to je znamení. Recept je: jsem dobrým křesťanem, jsem na cestě k tomu, být dobrým křesťanem, dělám-li to, co pochází od Ježíše, a dělám-li to, co mě vede k Ježíši, protože on je střed. Znamení je: jsem schopen klanět se, adorovat. Je to adorace před Ježíšem. Ať nás Pán uschopní pochopit, že jen On je Pán, jediný Pán. A ať nám dá také milost, abychom ho velmi milovali, abychom ho následovali, abychom šli tou cestou, kterou nám ukázal.

zdroj:
http://it.radiovaticana.va/news/2013/09/07/il_papa:_guardarsi_da_devozioni_e_rivelazioni_che_non_portano_a/it1-726417

 

Zobrazeno 1487×

Komentáře

Jochonon

Ano, mnohdy lidé dělají věci jen z "tradice", z důvodu, že to u nich bylo vždy zvykem. Může to mít mnoho důvodů - že vyrůstali v tradiční rodině, farnosti nebo si prostě na přemýšlení o věcech víry neudělali čas. Pán nás však volá, abychom zajeli na hlubinu (Lk 5,4). Vždyť právě Kristus nás vytrhl z moci zákona, abychom nade všechno sloužili Bohu a bližním a nesli Jeho ovoce. (srov. Řím 7,4). Kéž bychom opravdu porozuměli všemu, co děláme a nechali se osvítit světlem Pravdy. Domnívám se, že člověk, který dává přednost pátečním postu či svěcení neděle před službou druhému člověku přichází o hodně. Ano, je to křesťan, který dosud nenosí Krista v srdci. Modlím se za všechny, k nimž Kristus ještě zcela nepřišel. Těsnou branou totiž musíme projít celí.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz